Besparen door duurzamer te leven: zes slimme tips

Lang niet alle manieren om duurzaam te wonen en te leven zijn ingewikkeld of kostbaar. Sterker nog: sommige kosten helemaal niets en leveren toch besparingen op!

Stapeltjes geld met een plantje erop duurzaamheid symboliserend

Om te verduurzamen hoeft u soms alleen maar ingesleten gewoontes iets te veranderen. Of een relatief laag bedrag te investeren in slimme oplossingen die zichzelf snel terugverdienen. Wij hebben vast zes tips voor u.

CV-ketel
Veel CV-ketels staan standaard ingesteld op een temperatuur van 80°C. Maar ketels werken aanzienlijk efficiënter op 60°C. Door de ketel op deze lagere temperatuur in te stellen, kunt u aardig wat energie besparen zonder dat u er verder iets van merkt.

Korter douchen
Gemiddeld douchen Nederlanders vijf à zes keer per week een kleine acht minuten lang. Door die tijd onder de douche in te korten tot vijf minuten kunt u niet alleen bezuinigen op (drink)water en CO2-uitstoot, maar ook geld besparen. Het gaat al snel om € 60 per persoon per jaar!

Waterbesparende douchekop
Over douchen gesproken: met een waterbesparende douchekop van een paar tientjes kunt u nog duurzamer en goedkoper douchen zonder dat u inlevert aan comfort. Met zo'n douchekop bespaart u nog eens ongeveer € 25 per persoon per jaar.

Verwarming
Het is herfst en dat betekent dat we de verwarming weer wat vaker aangaat. Tip: zorg ervoor dat radiatoren of convectors alleen open staan in de ruimtes waar u verblijft. Houd ook deuren en ramen zo veel mogelijk dicht, zodat u niet voor de buitenlucht stookt. Gaat u weg? Vergeet dan niet om de verwarming lager te zetten. Of overweeg om een slimme thermostaat te kopen. Daarmee bespaart u al snel zo'n 20% per jaar, waarmee u 'm dus snel terugverdient.

Apparaten uitzetten
Veel apparaten in huis staan standaard op stand by. De tv bijvoorbeeld, maar ook de decoder, de dvd- of blu ray-speler en het koffiezetapparaat. Zeker als het om veel apparaten gaat, kan de rekening van deze sluipstroom oplopen tot wel € 100 per jaar. Zonde natuurlijk! Zet apparaten dus altijd helemaal uit als u ze niet gebruikt. Kan dat niet? Trek dan de stekker uit het stopcontact of koop een contactdoos met een aan-uitschakelaar. Denk trouwens ook aan de opladers van uw telefoon, tablet en laptop.

LED-lampen
Wist u dat een LED-lamp maar liefst 85% zuiniger is dan een 'ouderwetse' gloeilamp en 20% minder energie gebruikt dan een spaarlamp? Zeker nu de prijzen van LED-lampen een stuk lager zijn dan vroeger, is het kopen ervan een goede investering die u snel terugverdient. Niet alleen omdat u veel minder stroom gaat verbruiken, ook omdat LED-lampen langer meegaan dan andere lampen.

Verder verduurzamen
Wilt u verder gaan met verduurzamen en bijvoorbeeld ook isolerende maatregelen treffen? Of overweegt u om een warmtepomp of zonnepanelen te (laten) plaatsen? Lees dan hoe u uw hypotheek kunt inzetten om uw huis te verduurzamen en alles over subsidies en andere overheidsregelingen.

Heeft u nog vragen? Vul dan het onderstaande formulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.