Premie zorgverzekering gemiddeld € 9 per maand omhoog

De premies voor 2024 van alle basis zorgverzekeringen zijn bekend. Gemiddeld gaan die met € 9 per maand omhoog naar ruim € 147.

Jonge vrouwelijke arts in operatiekleding en een beschermend gezichtsmasker dat een anesthesiemachine voorbereidt voor een operatie
Nieuws
Datum: 20-11-2023

Hoewel de premie van veel zorgverzekeringen elkaar niet erg ontloopt, zijn er ook uitschieters. Voor de voordeligste basisverzekering betaalt u volgend jaar € 131,95 per maand, voor de duurste is dat € 170,95.

Keuzevrijheid

Die verschillen hebben vaak te maken met de voorwaarden van de verzekering. Bij goedkopere polissen is de keuzevrijheid meestal beperkt als u de behandeling maximaal vergoed wilt krijgen. Dat komt omdat de verzekeraar minder zorgverleners heeft gecontracteerd. In de praktijk kan dit betekenen dat u verder moet reizen voor een behandeling.

Service

Ook de service die u mag verwachten kan een rol spelen. Op het gebied van communicatie, bijvoorbeeld. Over het algemeen bent u voordeliger uit als die alleen via e-mail en chatbots verloopt. Wilt u liever telefonisch contact kunnen opnemen met echte mensen? Dan is de kans groot dat de premie hoger is.

Natura en restitutie

Wat verder opvalt, is dat steeds minder zorgverzekeraars een restitutiepolis aanbieden. Bij zo'n verzekering bent u volledig vrij in uw keuze voor een zorgverlener. Restitutiepolissen zijn vaak duurder dan naturapolissen. Heeft u een naturaverzekering en wilt u zich laten behandelen door een zorgverlener met wie de verzekeraar geen contract heeft? Dan moet u zelf een deel van de kosten betalen.

Uiterlijk 31 december opzeggen

Als u wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar moet u uw lopende zorgverzekering uiterlijk op 31 december 2023 opzeggen. Aansluitend heeft u tot en met 31 januari 2024 de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Meer informatie

Heeft u vragen over de basisverzekering 2024 of over andere zorgverzekeringen? We helpen u graag. Neem dus gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.